Pag Tours

ZADAR TURA

CIJENA: 1850 kn

Vodimo Vas u najveći grad Sjeverne Dalmacije te u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija - grad Zadar. Ovaj prekrasan hrvatski grad s 3000-ljetnom povijesti i velikim kulturnim nasljeđem, idealno je mjesto za obilazak i razgledavanje.

Posjet započinjemo posjetom urbane instalacije Pozdrav Suncu arhitekta Nikole Bašića, gdje možete vidjeti najljepši zalazak sunca. Atributom grada s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, Zadar je počastio slavni Alfred Hitchcock davne 1964. godine. Imena i brojke upisani po prstenu koji okružuje instalaciju, dio su kalendara svetog Krševana, nastalog u Zadru. Taj kalendar datiran u 1292. godinu, među najstarijim je takvim dokumentima na svijetu i moguće prvi u kojem su astronomski podaci pisani arapskim brojkama.

Nedaleko, smještene su Morske orgulje, istog arhitekta. Ova instalacija idealna je lokacija za relaksaciju, a objedinjuje arhitekturu i glazbu; zvuk proizvodi priroda potpomognuta pli- mom i osekom. Instrument ima sedam klastera po pet biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama.

Nakon modernih ostvarenja, odlazimo u vrijeme srednjeg vijeka, u posjet crkvi sv. Frane; najstarijoj dalmatinskoj crkvi sagrađenoj u gotičkom stilu. Sakristija je važna za hrvatsku povijest jer je u njoj 18. veljače 1358. sklopljen Zadarski mir, kojim su se Mlečani odrekli svojih pretenzija na Dalmaciju. Svoju srednjovjekovnu šetnju nastavljamo do zadarske ka- tedrale sv. Stošije (Anastazije), trobrodne romaničke građevine, ujedno i najveće crkve u Dalmaciji.

Zatim odlazimo u doba Rima; posjećujemo zadarski Forum, glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada. Tamo se nalazi Nadbiskupska palača i crkva Sv. Donata; unikatna građevina u Europi koja potječe iz 9. stoljeća, a ujedno je i najpoznatiji spomenik i simbol grada Zadra. Preko puta, u građevnom sklopu crkve Sv. Marije od- nosno njezinog samostana, posjetit ćemo stalnu izložbu crkvene umjetnosti, i jedna od najvrijednijih izložbi u Hrvatskoj, popularno nazvanu Zlato i srebro Zadra. Svoj posjet nastavljamo prema zadarskim gradskim vratima. Kopnena vrata su izgrađena 1543. godine, a imaju oblik slavoluka s trojnim vratima. Služila su kao glavni ulaz u grad Zadar. Zatim odlazimo na Trg pet bunara, koji je nastao 1574. godine u vrijeme obrane od turskih opsada. Uz to, posjetit ćemo i Kneževu palaču te crkvu Sv. šime. Prolazeći Rivom, središtem društvenog života Zadra od Renesanse do danas, posjet završavamo odlaskom na gradsku tržnicu gdje možete kupiti i degustirati lokalne proizvode.

SPECIFIKACIJE

• Trajanje ture: 5 sati
• Vrsta ture: Privatna tura (do 7 osoba)
• Rezervacija obavezna 48h prije polaska

CIJENA UKLJUČUJE

• Transfer Pag - Zadar - Pag
• Vodič na engleskom jeziku
• Ulaznice i naknade
• Stajanje i slikanje na paškom mostu

*Nadoplata za ručak (20 Eur po osobi)
*Dodatni sat (25 eur)
1850 kn
PDF

Ruta ture

Želite li smještaj?