replica oakleys fake oakleys cheap oakleys fake oakleys replica oakleys fake oakleys fake oakleys fake oakleys replica oakleys fake oakleys cheap oakleys outlet cheap fake watch sale cheap gucci replica cheap gucci replica replica gucci

Riba

Riblja jela pripremaju se na tradicionalni način na gradele, lešo, na brudit, na buzaru ili pod pekom.


More oko otoka Paga stoljećima je bilo bogato raznovrsnom ribom. U moru od Luna, preko Šimuna i Povljane do Ljubačkih vrata lovile su se goleme količine ribe i rakova. Ribama su bili bogati Velebitski kanal i Paška uvala. U starim dokumentima se navodi kako je uvala Caska bila jedno od najvećih mrjestilišta tuna na Jadranu. Pažani su lovili tune koje su svježe pripremali na desetak načina. Poslije sezone lova, tune se sušilo ili solilo.

Na početku nove ere, u doba rimskih careva, s područja od Krka do Paga u Rim su se otpremali škampi, jastozi i rarozi. Poznato je da su neki rimski carevi voljeli samo škampe s Kvarnera. U Paškoj uvali bila je velika količina plave ribe, a najčešće su se lovile srdele, skuše, šaruni i lokarde. Po jednom događaju može se zaključiti koliko je u Paškoj uvali bilo sipa. Na karnevalsku nedjelju u veljači 1929. godine zapuhala je i tri dana je trajala orkanska bura, a prije toga je pao snijeg. Bura je na obalu, posebice u uvali Caska, Sveti Duh, Crnika, Veli zaton i Mali zaton iz mora izbacila toliko sipa da su ih Pažani danima skupljali i odnosili u vrećama. Snijeg je bio crn od sipinog crnila. Postoji velik broj svjedočenja o tratama koje su ribari jedva izvukli zbog velike količine ulovljene ribe.

Vrijeme kada je akvatorij otoka Paga bio izuzetno bogat ribom je prošlo, no riba ipak ima, a ima i onih velikih, kapitalaca. Najveća morska životinja koja je bila u akvatoriju otoka Paga je kit. Kitovi su se pojavljivali više puta, neki su uhvaćeni, neki su uginuli, a neki su pronašli put prema otvorenom moru. Druga po veličini i težini morska životinja koja se lovila u akvatoriju Paga je tuna. U jednom zapisu se spominje kako je 1932. godine na Šestakovcima uhvaćena tuna težine 340 kg. Treća po veličini i težini morska životinja koja se lovila u akvatoriju Paga je morski golub. U Paškoj uvali se nekoliko puta pojavila sabljarka, a najmanje jedna je ulovljena. Na listi velikih riba koje su ulovljene oko Paga i u Paškoj uvali su modrulj, grug, hobotnica, lica, zubatac i luben. Od sredine 20. stoljeća ne spominje se ulov golemih hobotnica ni velikih tuna. Na listi golemih riba ostali su grug, zubatac, lica i luben. Više puta je u akvatoriju Paga ulovljen grug od preko 30 kg, lovilo se i zubace od 15 kg, lice težine do 35 kg i lubene do 18 kilograma. To su službeno zabilježeni podaci, međutim, moguće je da je netko uhvatio i veće primjerke. Lov na kapitalce je, kažu ribari, poseban užitak premda je vađenje velike ribe iz mora ponekad izuzetno teško i može trajati satima. No, ribari su u tome uživali, kao što u lovu na kapitalce uživaju i današnji sportski ribolovci.

Tradicija soljenja ribe na Pagu je do početka 20. stoljeća imala veliko gospodarsko značenje. Slane srdele i inćuni smatraju se poslasticom, a najčešće se poslužuju kao predjelo ili kao prilog. Svakako kušajte i mariniranu ribu, odnosno ribu na saur. Saur se na Pagu priprema od manjih riba, manula, trlja, lokardi, štriga, arbuna, moleta ili srdela, ali može ga se pripremiti i od tune i drugih vrsta. Također vam preporučamo hobotnicu s krumpirima, riblju juhu ili novaljski brudit (brudet).